Sunday, 30 December 2012

Berpantang dan citer azam 2013

 Aku stay di umah skang ni.bosan...gila..nak buat keja pape pun tak dapat coz gerak sikit jak sakit..kena pantang makan especially telur n seafood.nak bagi luka tu cepat sembuh.bosan....tambah lagi aku tengah peod..aiseh.aku makan pati haruan n gamat ja..lain-lain takda.k la tak lama lagi nak keja..mood nak keja belum datang lagi ditambah ngan sakit ini..so uncomfortable situation...
 K la citer pasal treatment aku nak TTC ni:

2007 : clomid (on-off) dan ubat turunkan darah peod
       biodex
       produk Elken (kurang sesuai)
       Berurut
       Perubatan Islam, ambil madu

2008 : clomid (on-off) dan ubat turunkan darah
       biodex
       HPA
       Jus Kismis As-Syifa
       Berurut
       Perubatan Islam Darussyifa (ok saja)

2009 : clomid (2 bulan ja coz bleeding ja)
       HPA 
       Jus Kismis As-Syifa
       Buah Hawa
       Produk Bidadari
       Reflexology, berbekam, ambil madu

2010 : Makan goji
       Transfer-factor
       Metformin (7 cycle)
       Monavie
       Perubatan kampung

2011 : Biodex (2 bulan ja)
       Peod tak datang dalam 9 bulan tahun ini
       Reflexology :nufera, susu kambing, jus mengkudu, kismis.
       Cocoa collagen
       Berurut 
      :makan madu ngan telur ayam kampung, bengkoang, tauge
       
 Lastly aku decide pi dr pakar di hospital kerajaan, yang mana semua ujian terpaksa dibuat dari awal. Aku makan clomid lagi untuk 550mg ja pastu dr suh stop nanti kang kanser kat ovari pula.

2012 : Clomid (550mg) dan ubat turunkan darah (2 kali)
       SK Kishbun dan Hulba Kishbun (mula bulan Ogos on-off)
       Herbalife
       Lap n dye

Plan tahun 2013:

SK Kishbun, Hulba Kishbun (habiskan satu botol) + madu, susu kambing + kurma, EPO, Habbatussauda, EPA (belum beli), vitamin E (tengah cari), kalau boleh nak tambah vitamin C. tengah berkira-kira still nak ambil herbalife atau tidak (kosnya tinggi sangat...).doakan aku ye untuk tahun 2013..
       

       

Friday, 28 December 2012

Story operation

 Berkenaan post yang sebelum ini..actually dr pakar suggest aku buat lap n dye. kalo ada tersumbat di kantung telur terus buat ovarian drilling (luckly tiada).
 Tanggal 19hb Dis, aku ada app ngan dr pakar bius.xda pape masalah so masuk wad 26 hb. sana nanti akan di ambil darah lagi untuk beberapa ujian sebelum operation..
 oleh kerana pas operation aku kena berpantang, jai ak makan puas-puas..terutama seafood yang mana actually aku allergic (gatal-gatal ja). Kami sambut anniversary kami yang ke 6 tahun kat Hotel Promenade (for the first time dinner kat hotel yang kami bayar sendirila). kami pi dinner tu agak lewat sikit dari hari anniversary kami sebab suami busy ngan kejanya.so sabar jela..so terpaksalah tunda hingga ke malam Krismas.so buat pembaca blog ini, kalo mo malam yang romantik jangan keluar makan malam pada hari perayaan sebab hotel semua penuh..malam kami dinner tu just kenyang ja romantik takda.tapi sekurangnya suami tunaikan hasrat aku mo dinner di hotel promenade.sedap juga..tema buffet 'Christmas Eve' so makanan ala western food (suami tak berapa suka sikit).
 Pada hari kejadian, 26hb.aku dah siapkan barang-barang keperluan (aku pun tak tau nak bawa apa sebenarnya).aku bawa kain sarung, pakaian dalam dan produk penjagaan diri ja.dalam pukul 7 kami betolak dari umah, sarapan roti canai(yang mana nanti aku kena avoid dah) n mee goreng (share ngan suami). dalam pukul 7.50 am kami gerak ke wad kecemasan daftar di kaunter unit hasil.sudah daftar, disuruh ke kaunter unit pakar nanti orang di sana bawa ke wad pembedahan.aku dibawa dengan sorang makcik tu ke wad pembedahan.oleh kerna wad penuh, so aku disuruh tunggu dulu d katil tambahan..mujurlah ada orang keluar wad menjelang tengah hari, so aku minta pindah bed.dapatlah almari tempat simpan barang.waktu ni dah tukar pakaian pakai baju pesakit warna hijau.macam sakit ja aku ni.oleh kerna memangnya aku sihat, jadi aku ulang-alik keuar ke dalam wad.jap-jap pi surau solat mohon padaNya agar dipermudahkan segala urusan.bosannya Tuhan saja yang tau. dalam pada itu kejap-kejap dr ambil darah, nurse ambil bacaan tekanan darah, pakar bius datang soal siasat, datang lagi dr memberi penerangan..dalam pada ada kejadian lucu, oleh kerana aku tak tau barang apa nak dibawa rupanya kena bawa pinggan sendiri so makan tengah hari pada hari pertama aku dibeli oleh suami dari luar.belum merasa makanan hospital la kan..kesian en suami ulang alik dari rumah ke hospital.dahlah umah bukannya dekat dengan hospital.mo juga dalam 20-30 minit naik keta belum masuk masa cari parking.actually suami rancang nak datang petang tapi dah tak bawa pinggan dan aku pun dah lapar gila terpaksala datang juga tengah hari tu.petang tu suami datang lagi dalam pukul 5 pm siap bawakan tapau mee goreng..sayu ja rasa hati bila en suami balik sebab masa melawat dah tamat..sedih huhuhu..malamnya dr datang lagi beri penerangan tentang pembedahan esok dan disuruh puasa mulai midnight.akupun apalagi minum air banyak-banyak sampai habis 1 botol air mineral yang besar.dalam pukul 9 malam nurse datang ambil tekanan darah dan bagi ubat suh makan.macam ubat tidur ja aku tengok, nurse gitau tu ubat bius..pas makan ja aku rasa pening jap dan terus terlelap sedar-sedar dah pukul 2 pagi so tak boleh minum air lagi.jadi sambung tidur sampailah ke waktu subuh.aku bangun berkira-kira nak mandi ke tak..lastly aku pi solat dulu.aku solat di tepi katil ja sebab rasa pening tak larat nak pi surau.nurse datang suh mandi dan tukar baju.tiga kali aku tukar baju pembedahan tu baru betul cara pemakaiannya..tak pernah dibedah kan jadi tak tau la caranya.pastu nurse datang cucuk jarum ke tangan aku untuk masuk air sebab tak boleh makan dan minum dah.(sakit dicucuk jarum tu ngilu sampai hari aku tulis blog ni pun masih terasa ngilunya).dalam 6.30 am suami datang melawat.sayu ja hati dan berdebar-debar.suami tenangkan ja suh istigfar banyak-banyak.pesan kat suami nanti tengah hari datang lagi..dalam pukul 8.30 pagi dr datang melawat dan bagitau aku masuk operate dalam tengah hari..wa..lamanya lagi.jadi banyak masa tu aku tidur-tidur ayam nak bergerak sangat tak boleh sebab sakit dicucuk jarum tu..dan baju pembedahan tu seksi betul.
 Menjelang tengah hari, aku belum lagi di operate..suami pula lambat datang.kiri kanan orang datang melawat..rasa macam nak menangis ja akhirnya dalam pukul 1 pm suami datang dengan adik-adik iparku..syukur sangat-sangat masa tu dapat pandang wajah suami.gitau suami tak payah lah balik sebab tak lama lagi nak masuk wad pembedahan..minta tolong adik ipar ambilkan wuduk di katil.aku solat di kerusi ja.alhamdulillah terlaksana juga solat zohor ku..sayu lagi rasa hati bila habis masa melawat tengok en suami keluar..
 dalam pukul 2.30 pm nurse suh ready.aku pi toilet dulu buang air kecil..makan ubat bius dulu then naik atas katil yang macam troli tu sambung air.kemudian aku ditolak keluar dari wad pembedahan ke tingkat atas (bilik pembedahan).masa keluar tu cari-cari juga suami tapi takda..takpela tawakal ja.rupanya en suami tunggu di tingkat atas dekat bilik pembedahan.syukur sangat-sangat kurang sikit gemuruh di hati.
 masa masuk bilik pembedahan, yang aku ingat aku masuk bilik pembedahan 2.betul-betul macam di dalam filem..datang lagi berdebar.sampai naik sikit kadar degupan jantung n tekanan darah..attendant dalam tu suh bertenang.dorang bawa sembang-sembang.sambil segala macam wayar di sambung ke dada n baju pembedahan pun dah dibuka.dalam sembang-sembang tu rupanya dimasukkan ubat bius ke dalam air yang dimasukkan ke badan ku.aku cuma sempat sebut perkataan ITU MENTUAKU (tengah sembang dengan dr yang sekampung dengan mentuaku) then terlelap.sedar-sedar ja rasa nak pening n nak muntah sangat.nurse tanya nak muntahke aku angguk lemah ja so nurse tu gitau nak masukkan ubat tahan muntah, then aku terlelap lagi.aku tersedar lagi aku dibawa ke bed aku.aku ditukar baju..kemudian aku nampak suami aku di sebelah katil kemudian aku terlelap lagi.kemudian aku tersedar lagi bila dr datang..dr bagitau actualy takda masalah ngan tiubku, tidak tersumbat pun. aku tanya telur ku ok ka?dr kata normal ada dua telur satu besar satu kecil.itu normal.secara klinikal sebenarnya aku tiada masalah untuk mengandung.cuma rahim ku melekat sikit ke kiri.so dr pun kata mungkin belum rezeki aku selama ini.dicadangkan buat IUI.dr pi ja aku terlelap lagi sampailah dalam pukul 9 pm.aku rasa sakit sangat kat tangan.aku minta nurse suh cabut jarum di tangan.nurse kata nanti dulu then dia suh aku minum air n makan.aku cuma minum air ja..tak larat nak makan (yang ada cuma buah ja).terlelap lagi n terjaga lagi pukul 12 - 2 am.aku betul-betul tak tahan sakit di tangan aku panggil lagi nurse suh cabut jarum tu.akhirnya sudah dicabut jarum tu barulah aku boleh tidur.sampailah pukul 4 pagi aku terjaga konon nak pi solat.skalinya aku tengok aku bleeding so pi tukar pad ja.sms en suami suh bawakan bubur, makan buah longan untuk isi perut coz lapa sangat baru tidur semula.
 6.30 am en suami datang bersama bapa mentua bawakan bubur ayam.sedap jugalah cuma kerongkongku sakit sangat sampai rasa susah nak telan.so aku makan sikit-sikit jela.kemudian gitau hari ini dah boleh keluar, nurse gitau tadi.pesan suami ready ja datang ambil nanti. dalam pukul 8.40 am gitu makan sarapan mihun goreng sikit ja makan coz masih sakit kerongkong.tak lama dr datang gitau sama macam hal semalam.disuh datang semula 2 minggu lagi untuk tengok luka dan bincang tentang IUI.tanya pasal bleeding, dr kata salur peranakan tu kurang sihat yang lain semua ok..dr cabut plaster luka ku dan disembur antiseptic so nurse gitau boleh mandi dah macam biasa cuma pastikan kering ja bahagian luka tu.so aku pun pi la mandi dengan sangat berhati-hati.kemudian aku tidur lagi masih rasa pening.aku bangun, nurse bagitau aku dah boleh keluar.call en suami suh ambil, aku tukar baju.dan keluar dari wad...
 Papepun THANK YOU for the nurse n dr untuk layanan yang baik.siapa kata hospital kerajaan tak ok..ok apa..2 thumbs up..
 Skangni aku masih berpantang makan..makan bubur ja, makan pati haruan (sungguh meloyakan tekak)..aku masih rasa pening,sakit bekas ditebuk, sakit dicucuk jarum..then yang bleeding tu aku rasa aku peod sebab memang aku belum peod lagi.papepun aku dah ganti solat asar, maghrib, isyak dan subuh.ingat urusan dengan Allah swt lebih diutamakan..

Tuesday, 25 December 2012

Sepanjang cuti Nov-Dis

Cuti bermula..Aktiviti 1 : pi tempat orang kahwin. Oleh kerana masa ini aku kurang sihat so ada beberapa tempat aku tak pi.sorry ye..tak mampu nak penuhi semua undangan kahwin dan akikah.

Cuti minggu 1:

Perkahwinan Surianti (kawan aku) dan Shahabuddin (kawan  En. Suami)

 Then kami direct ke Sipitang without stay 1 night at hotel.penat gila bah, 13 jam dalam keta..panas B****T. 3 malam ja kami di Sipitang, kira hantar keta ja la bah tu kan. Kami naik flight ke Tawau. sebabnya aku ada appointment ngan pakar..keputusannya hormon progestrone aku masih rendah walaupun dah makan clomid 150 mg so suggest **** akan diceritakan pada post seterusnya.
 Seminggu kami di Tawau.terpaksa batalkan tiket flight yang mana sepatutnya aku balik ke KK hari Khamis terpaksa tunda ke hari Sabtu. oleh kerana tiket kami tu promo punya jadi terpaksa beli baru dan batalkan tiket tu. tu gara-gara mo ambil pampasan rumah kami yang tak pandai siap-siap. sepatutnya siap 2010 lagi..nantila aku story pasal ni.
 Balik Sipitang, busy ngan perpindahan rumah baru (story di sini).so gambar terbaru:

Gambar di ambil dari rumah sepupu depan rumah kami


Tibalah hari yang dinantikan adik lelaki ku..pernikahan Syah dan Noraidah 12.12.12..biarlah gambar yang story



Malam berinai
Majlis perkahwinan di sebelah pihak perempuan

Majlis perkahwinan di pihak kami
 Tahniah buat adik lelaki Mohd Syahri & Siti Noraidah. Semoga berkekalan dan sentiasa dalam rahmat Allah swt. Walaupun penat ulang alik Sipitang ke Membakut..penat memasak untuk kenduri kahwin..penat berjaga malam, pukul 4 lebih pagi baru dapat tidur..tapi aku rasa tetap gembira dengan perkahwinan ini. Aku memang suka kalo majlis kahwin ni, umpama mengenang nostalgia lama..hehehe..k la nanti sambung lagi.risau karang banyak merapu di lewat-lewat malam ini..

11.01 pm








Monday, 29 October 2012

Aduhai.

 Lamanya aku tak update kisah diriku..so untuk pengetahuan beratku still belum mencapai berat ideal.uwa...ketuk kepala ke dinding sebab asyik langgar diet.untuk masalah hormonku, aku dirujuk pada dr pakar, and sama ja cadangannya aku kena try dulu clomiphene untuk 150g.kalo respond ok la.kalo tak respond well akan ada penyiasatan lain yang menyusul.so nanti aku update berita tersebut. cuma at last my period cyclenya jadi 28 hari.kita tengok pula next month kalo tak conceive la.hehehe...plss pray for me.untuk perjalanan beratku well aku ambil keputusan tak mo terlalu stress untuk mencapai berat yang aku impikan..bila aku tak stress and makan ja tapi dalam kuantiti sedikit turun pula berat badanku..heran..
 Baru-baru ini, suamiku ke Sipitang urusan hantar keta.aku tak ikut kerana aku tak dapat cuti. uwa..lagi.dalam aku duk merindu dan risau dengan suamiku..tup..tap..dia buat surprise belikan handbag and purse yang mana memang aku tak akan sangka dia akan beli.sebab selama ini dia bagi hadiah mesti hadiah yang kurang romantik..adakah patut hadiah besday aku yang ke 28 dia hadiahkan aku periuk serba guna..tapi walau apapun keadaan dan kekurangan suamiku, aku tetap mencintai dia (uwekk...jiwang karat pula akuni).syukran jazakillahhukhairan suamiku..cukuplah dulu karang melalut time malam-malam ini.

9.10 pm

Thursday, 4 October 2012

Day 64 : 04.10.12

Sarapan
1 biji kuih donut
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake kopi + soya + 50 ml air putih

1 L air putih

Makan tengahari
Nasi putih + kari ayam + sambal hati ayam + sayur labu masak lemak + lada
500 ml Teamix

Minum petang
Kuih onde-onde + kuih sagu delima (homemade)
1 senduk nasi putih + sayur tauge+kucai+tauhu + sayur timun + 1 potong ikan boulu + lada
700 ml air putih

Makan malam
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake choc
1 L air putih

Nota : Gara-gara makan nasi, berat ku naik 400 g. Mungkin kalo makan nasi organik tak jadi begitu ataupun aku tengah stress. Tu yang jadi gitu. My bff msg kata pi gym. Tengah berbelah bagi nak pi ke tak. Almaklumkah aku nak balik kg awal nak ready untuk kahwin adik lelaki ku...

Wednesday, 3 October 2012

Day 63 : 03.10.12

Sarapan
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake cappucino + air soya

1 L air putih

Makan tengahari
1 mangkuk sup bihun sayur
500 ml Teamix

Minum petang
Ubi kayu + ikan masin

Makan malam
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake + air oren

1 L air putih

Nota : Actually lebih dari 2 L air putih cuma tak terkira..

Tuesday, 2 October 2012

Day 62 : 02.10.12

Hari ini gara-gara aku lupa bawa shake ke tempat kerja just bawa Aloe dan Teamix ja, maka aku langsung tak ambil HL. Tambah lagi kami ada urusan di luar, seharian. Aku makan tengahari just pisang goreng ja. Minum petang cucur ubi dan pi makan set burger samurai share ngan suami. Malam aku penat sangat sampai tak ambil HL langsung.

Monday, 1 October 2012

Day 61 : 01.10.12

Sarapan
400 ml Aloe
1 potong kek
500 ml Teamix
400 ml shake cappucino

1 L air putih
1 biji kuih makmur

Makan tengahari
3/4 nasi kerabu + sayur timun + jantung pisang + 1/2 ekor ikan kembung (kecil)
500 ml Teamix
350 ml air putih

Makan malam
1/2 nasi kukus + ayam goreng berempah
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 shake tropical + betik
1 L air putih

Sunday, 30 September 2012

Day 60 : 30.09.12

Hari ini aku tak diet. Oleh kerana tiada 'karan' di rumah kerana pencawang elektrik rosak jadi kerjaku makan ja.semua berat-berat pula. bahananya beratku naik 800 gram.kwang..kwang..so diet lagi.chaiyo..chaiyo..

Day 59 : 29.09.12

Sarapan
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake choc

1 L air putih

Makan tengahari
1 mangkuk oat + sayur sawi + sayur peria + ikan masak asam rebus + sambal lada

Minum petang
1/2 nasi putih + sayur kacang panjang + ikan masak asam rebus + sambal lada
Bergedil jagung

Makan malam
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake

Friday, 28 September 2012

Day 58 : 28.09.12

Sarapan
1 biji kuih pulut
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake choc

1 L air putih

Makan tengahari
1/2 nasi putih + 1 ketul ayam masak merah + sayur labu masak lemak
500 ml Teamix

Minum petang
3 biji bergedil jagung

Makan malam
Sayur tauge+tauhu+daun kucai + sayur kacang panjang + 1 ekor ikan rebus + 5 biji bergedil jagung

400 ml Aloe
500 ml Teamix
11/2 biji karipap
400 ml shake tropical

1.8 L air putih

Nota : Naik beratku 100 gram gara-gara makan makanan bergoreng banyak sangat.Buah langsung tak ambil..

Thursday, 27 September 2012

Day 57 : 27.09.12

Sarapan
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake

2 biji buah jambu air
1 potong kek pulut hitam
1 L air putih

Makan tengahari
Oat + sayur labu air + sambal tempe + ikan boulu + sambal lada
500 ml Teamix
3 biji karipap
400 ml air putih

Minum petang
1 biji karipap

Makan malam
400 ml Aloe
3 biji karipap
500 ml Teamix
400 ml shake tropical + pati oren
1 L air putih

Nota : Hari ini aku bendera jepun..oleh kerana banyak makan karipap.langsung tak ada penurunan berat badan

Wednesday, 26 September 2012

Update kesihatan

 Aku tak tahu adakah pasal aku mengambil SK Kishbun atau Herbalife. Dari 5hb sehingga ke sekarang aku masih bleeding. cuma sedikit-sedikit.Mungkin ini simptom dari makan SK itu.cuma pengasasnya bagitau itu adalah normal dalam tempoh cuci rahim..aku harap tiada papelah masalah pada diriku..doakan aku ye

Day 56 : 26.10.12

Sarapan
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake

2 biji buah jambu air
1 L air putih

Makan tengahari
1 mangkuk oat + sayur kacang panjang + ikan boulu rebus + sambal lada
500 ml Teamix

Minum petang
Sayur peria + sambal mangga + ikan boulu rebus + sambal tempe
1 L air putih

Makan malam
400 ml Aloe
3 biji cek mek molek (yang kecil..baru belajar masak)
*teringat ngan Kimah time buat kuih ini..miss u my friend (kawan satu housemate, roommate dan classmate masa di U).
500 ml Teamix
400 ml shake
800 ml air putih

Tuesday, 25 September 2012

Day 55 : 25.09.12

Sarapan
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake choc

1 biji buah jambu air
1 ketul dodol

Makan tengahari 
2 biji buah jambu air
1 mangkuk ketiauw sup campur

Nota : Pi ambil darah untuk D21 Progestrone dan tengok keta 2.8 Hilux

Minum petang
3 biji pisang goreng
1/2 gelas air oren (share ngan suami)

Dari pagi sampai malam 2.5 L air putih

Makan malam
400 ml Aloe
1 keping roti + 1 biji telur sambal + sup sayur labu air + 1/2 ekor ikan goreng
800 ml Teamix
400 ml shake tropical + pati oren
800 ml air putih

Monday, 24 September 2012

Celoteh sana-sini

 Akhir-akhir ini aku perasan diriku semakin pemarah, semakin emosi, semakin stress..aku muhasabah diri.memang aku pasti sangat-sangat yang aku mula menjauh sang Pencipta.aku tidak lagi atau kurang melakukan ibadah terutama zikrullah.hanya yang wajib saja buat. MasyaAllah..so dalam aku rancang nak berdiet paling penting jangan stress. Aku perasan berat badanku makin naik walaupun aku diet. So aku mula dekatkan diri semula kepadaNya.aku mula dengan membuat amalan al-mathurat, baca Al-Quran waktu maghrib. Walaupun hanya seciput ini saja, aku mula rasa ketenangan yang tak terhingga. Plus dari usaha ini, beratku pun turun..heran kan???? Kesimpulannya Allah swt Maha Berkuasa, maka sentiasalah dekatkan diri padaNya. InsyaAllah Dia akan menjaga kita.Kalo mengadu dengan manusia, hanya kekecewaan sahaja yang kita dapat semula. Kalo nak pi bercuti hilangkan stress sama juga balik bercuti stress pun kembali juga..maka berserahlah kepada Allah yang Maha Besar.

Day 54 : 24.09.12

Sarapan
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake choc

1 L air putih
1 potong buah betik + 1 biji buah jambu air + kuah rojak

Makan tengahari
1 pinggan wantan ho
500 ml Teamix
400 ml air putih

Minum petang
1 mangkuk oat + sayur sawi + 2 ekor ikan kembung masak asam rebus + sambal tomato
400 ml air putih

Makan malam
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake tropical + 1 potong betik
1.4 L air putih

Sunday, 23 September 2012

Day 53 : 23.09.12

Sarapan
400 ml Aloe
1 pinggan bihun tauhu
500 ml Teamix

Makan tengahari
1 mangkuk kecil oat + sayur labu air + sambal tempe + sambal tomato + kerabu mangga
500 ml Teamix

Minum petang
400 ml shake choc

Makan malam
Cekodok bawang + sambal tempe
400 ml Aloe
500 ml Teamix

Nota : Aku rasa kenyang time malam sampai aku tak larat nak minum shake. Air putih dalam 2 L lebih.

Day 52 : 22.09.12

Harini aku xikut diet. Bahananya beratku naik.uwa....padan muka diri sendiri.so strict on diet bah ko saerah..

Friday, 21 September 2012

Day 51 : 21.09.12

Sarapan
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake choc

1 biji jemput-jemput ikan bilis
1 L air putih

Makan tengahari
Nasi goreng + sayur peria tumis + 1 ekor ikan rebus + sambal tomato + 1 biji timun + ikan masin
500 ml Teamix

Minum petang
5 biji cekodok pisang
1 potong betik

Makan malam
400 ml Aloe
1 mangkuk kecil sayur timun + 1 ekor ikan goreng + 1 potong lekor
500 ml Teamix
400 ml shake tropical + pati oren

Nota : lupa kira air putih


Day 50 : 20.09.12

Sarapan
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake choc

2L air putih

Makan tengahari
Nasi ayam hainan + chicken chop spicy + mocha (oldtown)

Makan malam
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake tropical + dragonfruit 

Supper
Dragonfruit

Wednesday, 19 September 2012

Day 49 : 19.09.12

Sarapan
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake

1 biji kuih biskut raya
1 L air putih

Makan tengahari
Nasi putih + 1 potong kurma ayam + sayur petola + sambal sotong
500 ml Teamix

Makan malam
Nasi putih + sayur pucuk ubi tumis + ikan asam rebus + 1 mangkuk mee kari cintan (segera tetiba teringin makam)
400 ml air putih

400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake + betik
1 L air putih

Nota : Aku perasan beratku tak mo turun-turun.mungkin aku kurang minum air, suka tidur petang dan mungkin aku kalo makan sampai lupa diri.

Tuesday, 18 September 2012

Day 48 : 18.09.12

Sarapan
1 cawan susu
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake choc

3 potong kecil kek tiramisu
1 biji biskut coklat
1/2 sudu hulba + madu

Makan tengahari
Nasi putih + kari ayam + hirisan timun + sambal tomato
500 ml Teamix

Minum petang (rasa lapar)
Nasi goreng (kosong cuma letak sayur campur ja) + telur mata kerbau + sambal lada

Makan malam
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake tropical + 1 potong betik

Nota : Tetiba aku red flag harini. Confuse keadaan ini aku msg ngan sk. so dia bagitau memang itu simptom-simptomnya..then dia suh stop dulu ambil sk dan hulba.Walauapapun aku bersyukur aku dah peod.mudah-mudahan okla pas ni.semangatkan diri untuk mendapat zuriat.doakan kami yek



Monday, 17 September 2012

Day 43 - 47 (14.09.12 - 17.09.12)

Maaflah sepanjang 4 hari ini aku tak update blog. Line tak ok dan aku pun tak brapa diet. Last gini pun masih ada jemputan umah terbuka sampai ada umah yang aku tak pi..k kena diet semula ye. dah naik beberapa gram berat..hhuhuhu..

Thursday, 13 September 2012

Day 42 : 13.09.12

Hari ini aku tak ambil HL sebab aku bertugas di luar..

Sarapan 
Mee goreng + nugget + 1 biji popia + milo ais

Makan tengahari
Nasi putih + sayur kobis + ikan goreng sambal

Makan malam
Nasi putih + sayur terung + sayur sawi + bergedil ikan + sambal tomato
400 ml Aloe
500 ml Teamix

Nota : Aku pakai jubah pada waktu petang time aku bertugas di luar. Paginya aku pakai baju kurung..aku perasan jubahku itu macam besar pula dan perutku macam flat ja..adakah ini tanda-tanda aku mula mengurus.kwang..kwang..kwang


Day 41 : 12.09.12

Sarapan
1 cawan susu
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake

Makan tengahari
Nasi putih + kari ayam + pecal sayur

Makan malam
Nasi putih + sayur terung masak lemak + sayur peria + ikan goreng
400 ml Aloe
500 ml Teamix

Entri tertunggak..so aku lupa lagi kira air ku..

Day 40 : 11.09.12

Sahur (Puasa sunat)
Nasi putih + sayur petola + ikan goreng + sambal tomato

Berbuka
Nasi putih + lauk pauk

Supper
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake

Entri tertunggak. so aku lupa kira airnya..hehehe

Monday, 10 September 2012

Sepanjang Syawal

Entri tertunggak. Antara majlis yang dihadiri sepanjang Syawal.


Bunga telur majlis akikah si kembar (anak buahku)
si Kakak

si Adik
Majlis perkahwinan anak perempuan rakan sekerja suami

Majlis perkahwinan abang kepada adik iparku

Majlis akikah anak perempuan kembar kepada kawan suami

Majlis perkahwinan rakan sekerjaku 




Day 39 : 10.09.12

400 ml air putih

Sarapan
1 cawan susu
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake tropical
1.2 L air putih

Makan tengahari (agak lewat dah dalam pukul 2.40 pm)
1 set double cheseburger Mc'D
500 ml Teamix
500 ml air putih

Makan malam (5.00 pm)
Nasi putih + sayur petola + singgang ikan tongkol + sambal tomato + sayur kangkung
1 potong betik
4 biji onde-onde (buat sendiri)
400 ml air putih

Supper
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake
800 ml air putih

Sunday, 9 September 2012

Day 38 : 09.09.12

400 ml air putih

Sarapan
1 cawan susu
400 ml Aloe
500 ml Teamix
2 potong roti salut tepung (potongan dibahagi empat)
400 ml shake

2.4 L air putih

Makan tengahari
2 senduk nasi putih + sayur terung + ikan masak asam rebus + sambal tempe + sambal tomato (sambal bugis)
500 ml Teamix

Minum petang
Nasi putih + ayam masak merah + kurma daging + acar timun + ikan masak asam rebus + sayur kangkung + sambal tomato
Tembikai + 2 sudu puding
400 ml air putih

Nota : Pi rumah terbuka makan sikit je. sebelum maghrib tetiba rasa nak makan nasi sikit ngan sambal tomato yang aku buat tadi. Makan lagi..memang makan banyak..macam manalah ni???

Makan malam
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake choc

Saturday, 8 September 2012

Day 37 : 08.09.12

 Hadui..harini hancus lagi dietku..kat tempat keja ada jamuan. Malam ini ada rumah terbuka.Langsung tak ambil HL. Uwa..Papepun aku senarai jugalah pe yang aku makan. Oye buat pengetahuan korang sedap banget overnight oatmeal tu tau. Kalo nak resepi boleh pi blog ni (klik di sini)

Sarapan
1 cawan susu
400 ml Aloe
500 ml Teamix
1/2 pinggan mihun + nasi goreng
1 L air putih

Makan tengahari
Nasi hujan panas + daging kurma + acar timun dan nenas
1 biji buras + sambal ikan bilis
500 ml air putih

Minum petang
1 jar overnight oatmeal
500 ml air putih

Makan malam
1 senduk nasi putih + rendang ayam + udang masam manis + acar timun nenas + sup jagung dan ketam 
1 potong kecil kek kukus sarawak
400 ml air putih


H2o - 2.4L

Friday, 7 September 2012

Day 36 : 07.09.12

 Hari ini aku cuti HL tapi aku tak tinggal Teamix dan Aloe. Aku terpaksa tinggal HL kerana aku kena bawa student pi Pertandingan Sudoku walaupun kalah (tapi bukan tempat terakhir) sekurang-kurangnya bagi pendedahan kat dia..
 Mulai esok aku mesti disiplin untuk turunkan berat badan..MESTI..dan ambil HL 2 kali sehari. Aku dah buat oatmeal overnight snack (healthy snack) supaya aku tak makan banyak. So hari ini aku tak masukkan entri..sekian

:)

 Alhamdulillah akhirnya aku peod juga walaupun actually aku dah buat upt tapi negatif..so aku tau aku memang belum preggy lagi. Takpe usaha lagi, jangan putus harap. Peod aku kali ni tak brapa lancar sangat..hari kedua dah macam nak surut.mungkin hormon belum berapa stabil lagi. Papepun aku usaha lagi untuk kuruskan badan, mudah-mudahan ini berbaloi terutama dalam usaha aku untuk mendapatkan zuriat..korang doakan ye. Tadi aku pi klinik pakar O+G tunda tarikh review aku, aku nak pi buat testblood dulu untuk hari 21 check hormon progestrone.So nanti aku inform lagi perkembangan diri aku selain menu diet tu je..

Day 35 : 06.09.12

Sarapan
1 cawan susu suam
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake
2 L air putih

Makan tengahari
2 senduk nasi putih + sayur kacang + sayur betik + 2 ekor ikan goreng sambal
1 1/2 buras 
500 ml Teamix

Minum petang
1/2 buras (share ngan Bihah)

Makan malam
400 ml Aloe
500 ml Teamix
250 ml shake tropical + air soya

Sebelum tidur
1 cawan susu suam

Nota : Lupa nak kira air..hehehe

Day 2 : Red flag

Teamix - 1.5 L



Wednesday, 5 September 2012

Day 34 : 05.09.12

Sahur
1 senduk nasi putih + telur dadar sayur
500 ml air putih

Brunch
Oleh kerana aku red flag, so cancel posa hari ini

1 senduk nasi putih + sayur terung + sayur kacang panjang + 2 ekor ikan basung goreng (kecil)
500 ml Teamix
800 ml air putih

Makan malam
Mangga
400 ml Aloe
500 ml Teamix
250 ml shake
1.2 L air putih

H2o - 2.5 L air putih
Teamix - 1 L

Day 1 : red flag



Tuesday, 4 September 2012

Day 33 : 04.09.12

Sarapan
1 cawan susu (jarak 1 jam baru minum Aloe)
400 ml Aloe
500 ml Teamix

Brunch (ada jamuan kat tempat kerja)
Nasi tomato + kari ayam + pajeri nenas + daging lengkuas + sayur lodeh
Buras + sambal ikan bilis
Salad buah + tembikai + kek

Petang
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake
1 biji pisang

Makan malam
1 senduk nasi putih + kacang buncis + ikan goreng
1 potong betik + 1/2 potong epal hijau

H20 - 3.5 L
Teamix - 1 L 

Sunday, 2 September 2012

Day 32 : 03.09.12

Sarapan
1 cawan susu (jarak 1 jam sebelum ambil HERBALIFE)
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake choc

Makan tengahari
1 biji pisang
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake choc

Minum petang
1 potong tembikai

Makan malam
1 senduk nasi putih + 1/2 potong ikan filet + sayur tauge + sayur sawi
500 ml Teamix

Supper
1 cawan susu

H2o - 3.5 ml
Teamix - 1.5 ml

Day 31 : 02.09.12

Sarapan
400 ml Aloe
500 ml Teamix
400 ml shake choc

In between 
1 L air putih

Makan tengahari
1 mangkuk rojak ayam + timun
1 biji oren

Minum petang
1 potong tembikai
500 ml Teamix
1 L air putih

Makan malam
400 ml Aloe
1/2 nasi putih + sup ayam kampung (masak kedondong) + sayur peria + pucuk ubi tumis + sambal lada
500 ml Teamix
400 shake choc
1 L air putih

Teamix - 1.5L
H2o - 3.4 L

Nota : Korang jangan ikut diet akuni..belum ok lagi. Patutnya aku makan berat satu kali ja sehari kalo nak cepat turun berat badan. Pasni aku try usaha untuk kekal dengan diet yang sepatutnya kerana shake tu sendiri sudah ada kalori. Kalo makan lagi bertambahlah kalori aku tu.

Saturday, 1 September 2012

Alamak berat dah naik

 Hari ini aku telah membeli penimbang digital untuk timbang berat, lemak, otot dan kandungan air dalam badan. So tadi trylah testing sekalinya berat aku naik 2.4kg. Biar betul. Mungkin aku timbang tu aku baru pas ke rumah terbuka dan majlis akikah dan kahwin, sampai beratku melonjak naik. Tadi coach dah msg suh timbang berat di kelab..amacamni..Esok pagi aku timbang semula dengan alat penimbang aku yang baru ni..dan mula merangka jadual penurunan berat badan ku ini.Doakan aku ye..
 Malam tadi time pi rumah terbuka kawan suami. Ada sorang makcik kat sana kami sembang-sembang..rupanya makcik tu dah 4 bulan ambil HERBALIFE. Makcik tu citerlah kesan HERBALIFE tu pada dia. Actually aku langsung tak gitau yang aku pun ambil produk ni..Kiranya testimoni lah makcik ini.Cuma ini depan mata. Ini yang buat semangat nak kuruskan badan..Kwang..kwang..kwang
 Banyak betul rumah terbuka dan kenduri-kendara..ish macam mana nak turunkan berat. Tapi aku kawal pengambilan nasi cuma kebanyakan majlis jarang bebenar menghidang buah dan sayur..tu yang banyak makan daging dan ayam ja..ikan lagilah takda.Papepun semangat baru. Okies..

Day 30 : 01.09.12

Sarapan
400 ml Aloe
400 ml Teamix
400 ml shake 
1.2 L air putih
1 biji biskut almond london
1 biji pisang

Makan tengahari 
Majlis akikah -
1 mangkuk mee kari
100 ml air putih

Majlis kahwin - 
1/4 nasi putih + rendang daging + 1 bergedil + 2 potong ayam mayonis
100 ml air putih

Beraya rumah Kak Endang
3 biji biskut raya
1/2 gelas air manis

Rumah terbuka Kak Hanizah
1/2 nasi putih + kerabu timun + sayur labu masak lemak + 1 ketul ayam berempah + 1 ekor ikan masak asam pedas + sambal tomato
1 gelas air manis

400 ml air putih

Makan malam
400 ml Teamix
1 L air putih

H2o - 2.8 L
Teamix - 800 ml

Day 29 : 31.08.12

Sarapan
400ml Aloe
400ml Teamix
400ml shake + epal hijau
1.2 L air putih

Makan tengahari 
1 biji pisang
1/4 cawan nasi putih + sayur kacang buncis + sayur kangkung + ikan masak asam rebus
350ml air putih

(Rumah terbuka)
1 mangkuk soto ayam
1/4 nasi minyak + daging goreng sambal + kari ayam + udang masak sos cili + acar timun
Tembikai kuning
Beberapa biji biskut raya + kek lapis
1 gelas air manis
200 ml air putih

400ml Teamix
400ml air putih

Makan malam (rumah terbuka)
2 potong puding roti
1/4 nasi ayam + 2 potong ayam + timun + sambal lada + 1 ekor udang
Tembikai + tembikai susu
1 gelas air manis
400ml Teamix
400 ml air putih

H20 - 2.55 L
Teamix - 1.6 L

Wednesday, 29 August 2012

Day 28 : 30.08.12

Sahur (puasa sunat)
Nasi putih + terung masak tumis + ikan basung masak sambal + sambal kicap
1 biji pisang
700 ml air putih
400 Teamix

Berbuka (makan di Restoran Hameed)
400 ml milo ais
400 ml air putih sejuk
1/2 roti canai banjir
1/2 mee goreng mamak
200 ml air putih

Supper
Sundae Mc'D (kongsi ngan suami)
400 ml aloe
400 ml teamix
200 ml air putih

H20 - 1.3 L
Teamix - 800 ml

Day 27 : 29.08.12

Sahur (puasa sunat)
Nasi putih + sayur bening + ikan goreng + lada
800 ml air putih

Berbuka
Nasi putih + sambal terung dan tempe + sayur kangkung tumis + ikan cencaru bakar + sambal kicap
1/2 slice tembikai
800 ml air putih

Supper
400 ml Aloe
400 ml Teamix
400 ml shake + tembikai
800 ml air putih

Teamix - 400 ml
H2o - 2.4 L