Wednesday, 29 August 2012

Day 28 : 30.08.12

Sahur (puasa sunat)
Nasi putih + terung masak tumis + ikan basung masak sambal + sambal kicap
1 biji pisang
700 ml air putih
400 Teamix

Berbuka (makan di Restoran Hameed)
400 ml milo ais
400 ml air putih sejuk
1/2 roti canai banjir
1/2 mee goreng mamak
200 ml air putih

Supper
Sundae Mc'D (kongsi ngan suami)
400 ml aloe
400 ml teamix
200 ml air putih

H20 - 1.3 L
Teamix - 800 ml

Day 27 : 29.08.12

Sahur (puasa sunat)
Nasi putih + sayur bening + ikan goreng + lada
800 ml air putih

Berbuka
Nasi putih + sambal terung dan tempe + sayur kangkung tumis + ikan cencaru bakar + sambal kicap
1/2 slice tembikai
800 ml air putih

Supper
400 ml Aloe
400 ml Teamix
400 ml shake + tembikai
800 ml air putih

Teamix - 400 ml
H2o - 2.4 L

Balik kampung : Versi 4

Raya kelima

 Hari ini kami memasak simple ja. Aku masak nasi putih berlauk ja..sayur petola tumis air campur cendawan. Adikku si Wani masak ikan masak taucu. Paginya untuk sarapan aku masak spageti goreng (spageti yang lebih semalam).
  Petangnya kami pergi ke rumah baru. Rumah yang kami adik beradik kongsi buat untuk parents kami. Ada 8 buah bilik tidur, ada 1 ruang menonton, ruang makan, ruang dapur (gabung ja dapur basah dan dapur kering) dan ada 4 bilik air. Master bedroom kepunyaan my mama dan bapa yang mana bilik airnya ada di dalam. Bilik aku kecil ja almaklumlah jarang juga balik. Masa cuti sekolah dan cuti raya ja balik (kecuali raya haji).


Pandangan rumah dari depan

Pandangan dari tepi

Mama tengah menyapu di ruang tamu

 Malamnya kami pergi makan di Restoran Little Town Seafood di Beaufort (kami kongsi-kongsi bayar). Masa inilah dietku terbabas remuk..susah nak lepaskan peluang makan gini. Gambarnya ada di Day 22: 24.08.12 (klik di sini).

Raya keenam (balik Tawau)

 Hari ini hari terakhir aku berada di Sipitang.Wah sedihnya tak terkata..huhuhu. Mama masak kari ikan putih (my fav), sayur peria dan sayur bayam merah. Berselera aku makan.Mama, bapa, Ain dan Inoi hantar kami ke airport. Buat pengetahuan korang, dari rumah ke airport mo dalam 3 jam juga..Masa ondeway tu, of courselah terpaksa singgah ke stesen petronas nak buang air. Aku suka singgah ke stesen minyak Petronas sebab bilik airnya bersih dan ada surau berbanding stesen minyak shell (takda surau).Tapi kami pakai minyak dari stesen minyak shell sebab itu yang banyak di perjalanan Sipitang ke Tawau. Aku rasalah kat Sabah ni cuma ada stesen minyak Petronas, Shell dan Esso ja.Ntah napa yer???
 Kami singgah di Lok Kawi sebab bapa nak makan durian. Minta buka durian di gerai juga. Aku makan seulas ja (tak sedap..tawar). Bayar bukan main mahal lagi. Buat penjual kat luar sana kalo durian tu tawar pandai-pandailah kurangkan sikit harga. Ini dah perli-perli buat derk ja dia. Tak akan kaya pun kalo kedekut.
 Sampai airport makan KFC kongsi ngan suami. Solat jamak dan qasar kemudian check in. Konon nak makan teamix dan shake tapi segan pula nak membancuh-bancuh di situ.So tak buatlah. Cuaca buruk jadi flight agak lewat. Sepatutnya sampai Tawau 9.20 pm tapi sampai 10.00 pm. Then dalam flight kami langsung tidak dibenarkan berada di tandas dan buka tali pinggang. Aku dan suami duduk berjauhan. Aku duduk sebelah kawan suami bersama isteri dan babynya (baru jer dapat, lama juga. Alhamdulillah). Cemburu tau..Sampai umah susah betul nak tidur.

Balai berlepas

Bekalan air dan beg yang dibawa masuk kabin






Tuesday, 28 August 2012

Day 26 : 28.08.12

Bangun tidur
400 ml air putih

Sarapan
400 ml Aloe
400 ml Teamix
1 biji biskut raya
400 ml shake

In between
1.1 L air putih
1 biji pisang

Makan tengahari
Nasi putih + 1 mangkuk sup kaki ayam dan kobis + telur dadar + sambal lada
1 biji pisang
400 ml Teamix
350 ml air putih

Minum petang
1/2 biji buah naga
400 ml Teamix
1.1 L air putih

Makan malam (beraya di rumah kawan)
1 mangkuk soto banjar
Beberapa biskut raya
2 gelas air oren
500 ml air putih

H2o - 3.45L
Teamix - 1.2L

Monday, 27 August 2012

Sharing is caring

 Actually aku tak nak orang tau dulu aku tengah ambil HERBALIFE. Maksud aku orang di sekeliling aku..tapi ntah tau2 ja dorang aku ambil HERBALIFE. Kononnya mo gtau bl dah ada hasil (sudah aku kurus). Tapi bila ditanya-tanya tak sampai hati aku tak bagitau. So aku bagitau lah..antara orang bertanya ialah my sister dan tak sangkanya my beloved mama. Tetiba ja dia berminat nak ambil bila aku citer produk ni bukan untuk kurus ja tapi untuk kesihatan juga sebab dia buang toksin dalam badan..dan my beloved friend 'Pijut' (ni kawan kamceng dari kecil..). Walauapapun aku suka berkongsi rahsia aku mengambil HERBALIFE sebagai penambah semangat aku nak menunjukkan hasil aku mengambil HERBALIFE..


Day 25 : 27.08.12

Bangun tidur
-750ml air putih

Sarapan
-400ml Aloe
-400ml Teamix
-400ml shake
-1 potong kecil kek coklat
-2 biji biskut raya

In between 
-1.5L air putih

Makan tengahari 
(Oleh kerana aku makan 2.30pm maka aku makan apa yang ada tanpa kawalan)
-Nasi putih + 2ketul ayam + coto daging + 1biji telur dadar + 2 ketul sayur nangka + sambal tempe dan kentang + 3 ketul daging + sambal lada
-400ml teamix
-350ml air putih

Minum petang
-400ml Teamix
-700ml air putih
-2 potong tembikai (besar)

Makan malam
-400ml Aloe
-400ml Teamix
-200ml air berkarbonat
-Beberapa biji biskut raya (lupa nak counting)
-400ml shake
-800ml air putih

Teamix - 1.6L
H20 - 4.1L


Sunday, 26 August 2012

Day 24 : 26.08.12

Bangun tidur
500 ml air putih

Sarapan 
400 ml Aloe'
400 ml Teamix
400 ml shake
1L air putih

Makan tengahari
Nasi + Lauk pauk (kenduri akikah)
400 ml Teamix

Minum petang
Nasi + Lauk pauk (kenduri kahwin)
400 ml Teamix

Makan malam
400 ml Aloe
400 ml Teamix
Nasi + lauk pauk (kenduri kahwin)

Nota : Banyaknya kenduri sampai diet sendiri pun terbabas. Adeh...Opps lupa lagi kira air putih tapi yang penting memang banyak aku minum sampai kencing-kencing cuma tak tau cukup ke tak..

Day 23 : 25.08.12

Bangun tidur
650 ml air putih

Sarapan
400 ml Aloe
400 ml Teamix
400 ml shake + air soya
1 L air putih

Makan tengahari
Nasi putih + kari ikan + sayur peria + sayur bayam
200 ml air berkarbonat
400 ml Teamix
650 ml air putih
Beberapa biji biskut raya

Minum petang merangkap makan malam
1 ulas durian
1/2 donut blueberry
Dinner plate KFC kongsi dengan suami
1.7 L air putih

H2o - 4 L
Teamix - 800 ml


Thursday, 23 August 2012

Day 22 : 24.08.12

Bangun tidur
650 ml air putih

Sarapan
400 ml Aloe
400 ml Teamix
400 ml shake (tropical fruit)
800 ml air putih

Makan tengah hari
Nasi putih + sayur petola dan cendawan + sup tulang + daging masak kemboja
Spageti goreng
1 gelas kecil F&N Mirinda Strawberry (teringin sangat)
1 genggem kacang tanah
400 ml Teamix

Makan malam
Nasi putih + lauk pauk (makan di restoran seafood di Beaufort)



Nota : Kenyang gila masa ni sampai tak mampu nak minum Teamix.Pecah lagi dietku..


Sembang-sembang

 Apa korang rasa kalo tetiba ada orang pinjam barang anda tak bagitau. Tengah pakai baru bagitau. Aku cukup anti orang seperti ini. Benci betul..Pastu dah pinjam tak reti nak jaga. Dah rosakkan barang korang then buat tak tau ja nak ganti ke nak baiki ke. Kata maaf pun tak ada just bagitau kerosakan ja tanpa rasa bersalah..Apa korang rasa..OREN?????????

Balik kampung : Versi 3

Raya kedua : Stay kat umah ja..



Aktiviti memasak ja dan menerima tetamu

Menu : Nasi minyak, kelupis, daging masak kemboja, kari ayam ( gambar di atas), soto banjar (gambar di bawah ). Soto banjar ni macam soto biasa juga cuma ada nasi impit dan bergedil.

Raya ketiga : Beraya dan balik kampung di Lohan, Ranau (kampung sebelah bapa)








 Kami beraya empat buah rumah. Umah kawan dan saudara mama dan bapa ja.Suma umah ni ada ja menunya. Rumah pertama menu : sup tulang.Rumah kedua : Ketiauw goreng, mihun goreng, mee goreng, nasi goreng (aku ambil sikit nasi goreng). Rumah ketiga : kek. Rumah keempat : Mee basah.
 Petangnya selepas solat qasar dan jamak, kami berangkat ke Ranau. Singgah di KFC, Beaufort dan Burger King, Putatan. Kami tiba di rumah nenek pukul 12.15 malam.


 Di rumah nenek di Kg Lohan Ulu, Ranau

Nenek 

Sepupuku yang kecil

Kami ke kubur arwak Aki (atuk). Kemudian kami ziarah rumah saudara yang lain. Oleh sebab lama tak jumpa, sebuah rumah makan masa yang agak lama. Lastly dua buah rumah ja dapat pi.


Membeli sayur segar di Kundasang





Singgah solat qasar dan jamak di Masjid Bandaraya, Likas (macam terapung di air, cantik masjidnya)

Last sekali kami singgah rumah tunang adikku, si Bonnie. Syukran kathiron..sedap makanannya. Makan nasi berlauk, yang buat aku tak tahan godaan ada telur masin dan pecal. Memang favourite tu. Sampai di rumah, pukul 9.15 pm.

Raya keempat : Stay di rumah
 Memasak saja kerja hari ini. Kami buat nasi berlauk dan spageti.Kira rumah terbuka dan sambutan besday anak buahku si Eryn.

Aku + Anis (anak buah sepupuku si Mimit)



     

Day 21 : 23.08.12

Sarapan
400 ml Aloe
400 ml Teamix
400 ml shake

Makan tengahari
Spageti sos krim
Nasi putih + kari ayam + daging payau masak kemboja + sayur dusun + sayur campur + sup tulang payau

Minum petang
Spageti sos krim
1 gelas kecil air soya
200 ml Teamix (suami minum Teamix ku sampai tinggal 200 ml ja)

Makan malam
400 ml Aloe
800 ml Teamix
Nasi + lauk pauk
400 ml shake

Teamix -1.4 L

Nota : Lupa nak ambil jumlah air putih yang diminum..yang penting aku memang kencing-kencing ja termasuk buang air besar juga. Mungkin makan banyak sebelum ini..

Day 20 : 22.08.12

 Entry tertunggak..another day without shake. beraya sakan ja.tapi aku sangat mengontrol diriku jangan terlalu banyak minum air manis..

Day 19 : 21.08.12

 A day without shake.Only Aloe and teamix at morning and another teamix at night. Harini kami pi beraya dan ondeway balik kampung di Ranau. Of course diet terbabas ke dinding. Malamnya makan colonel burger (kfc) dan cheezy wedges. Makan lagi separuh black paper burger (burger king)..dahsyat..

Monday, 20 August 2012

Day 18 : 20.08.12

Sarapan
1 L air putih
400 ml Aloe
800 ml Teamix
400 ml shake (tropical fruit)

Nota : dalam masa itu aku ada juga merasa-rasa makanan lain.Yela dah aku jadi tukang masak di dapur.

Makan tengahari
1 mangkuk soto banjar (tak letak nasi impit)
1 pinggan kecil nasi minyak + kari ayam + daging masak kemboja

Minum petang
1 mangkuk soto banjar (tak letak nasi impit)
400 ml air soya

Makan malam
400 ml Aloe
800 ml Teamix
400 ml shake + air soya (yummy..)

Nota : aku tak ingat berapa banyak air putih yang diambil tapi memang banyak lah coz rasa dahaga ja..nanti aku cuba pasni ikut sukatan air.

Balik kampung versi 2

Aktiviti di malam raya

 Upacara mengelupis (inilah kelupis kategori makanan Brunei).Ini acara keluarga tiap-tiap malam nak raya. Sedap dimakan bersama kari ayam, daging masak kemboja (resepi keluarga) dan kuah kacang. Kelupis ini adalah pulut yang dimasak separuh masak bersama santan kemudian dibungkus dengan daun kelupis. Pagi raya barulah dikukus sehingga masak.

Aku + mama + Iri (adik lelaki bongsu) + Eryn (anak buahku)

Bapa yang bergaya ala 60 an

Anak buahku yang sibuk 'membantu' a.k.a mengacau

Aktiviti di pagi raya

 Selepas solat sunat raya di masjid (kali pertama aku pi di masjid sini).

Sesi bersalaman

Mama dan bapa

Ain (adik bongsu~ gaya ala Najwa Latif)

Bapa dan mama bersama cucu-cucunya

Sesi beraya ke rumah sanak saudara selepas ke kubur arwah atuk dan nenek 

Selamat Hari Raya Aidilfitri dari aku dan suami
Maaf Zahir & Batin
Halalkan kalo ada yang ter..ter.. 



Sunday, 19 August 2012

Balik kampung

 Pada tanggal 17.08.12 merupakan tarikh aku balik kampung..setelah beberapa bulan berada di Tawau (Tawau ni tempat asal suamiku, skangni kami menetap di sini). Flight kami pukul 5.00 pm naik AirAsia..dijangka tiba di Kota Kinabalu pukul 5.50 pm.Pukul 3 pm lagi aku dah siap setelah mengemas, mencuci pakaian dan packing barang dari malam, sambung ke sahur dan belum tidur lagi (actually aku baru nak landing tiba-tiba ja anak buah aku menangis dan menjerit-jerit membuatkan aku tak mengantuk so aku bantulah ibu mertuaku membungkus buras). Pukul 3.50 pm adik iparku datang untuk hantar kami ke airport. Kami tiba di airport pukul 4.15 pm...buat pengetahuan korang aku mati-mati ingat flight kami pukul 5.30 pm so aku relaks ja. Aku heran juga kenapalah suamiku tu kelam kabut nak drop in barang..rupanya flight kami pukul 5.After drop in barang, beli air mineral 500 ml ja (1 botol).Terus masuk ke balai berlepas. Aku terus pi surau solat qasar dan jamak.Pukul 4.40 pm kami diminta masuk kabin kapal.


Suami tengah beratur

Herannya ramai pula bangsa Cina nak pi Kota Kinabalu, dorang pun nak raya ke???
Beg yang berisi buras dan barang penjagaan diri

Kepenatan berbaris

Kami sampai Kota Kinabalu dalam keadaan cuaca hujan lebat. Habis basah..
Cuaca buruk

Sabar menunggu beg-beg kami

Oleh kerana, my sister yang datang ambil kami singgah ke servay dulu so kami berbuka puasa dulu di airport tetapi malangnya penuh. yela hanya dua ja restoran di airport airasia KK ni. satu KFC dan satu lagi Asian Delight.mujurlah aku ada bawa kurma 2 biji dan dah beli air mineral 500 ml. Berkongsilah dengan si suami..kemuadian aku pi jalan-jalan beli donut di Dunkin Donut (perisa raspiberry, apple dan kacang).Kongsi juga dengan encik suami. Lastly, kami dapat makan di Asian Delight..

Order milo dan kopi panas

Mihun kari laksa order by encik suami (one my fav)

Mihun tomyam order by me

Oklah kan..pastu kami bergilir solat qasar dan jamak di surau yang bersebelahan dengan restoran ini (salah satu sebab kami pilih yang bukan KFC) walaupun agak mahal. Suma di atas berjumlah RM 30.80

 My sister tiba, encik suami ambil alih drive hingga ke Sipitang. Kami just singgah di petronas beli air mineral (yang mana aku buat teamix+aloe dalam 500ml air). Kami tiba di rumah pukul 10.50 pm. Aku tido pukul 12.40 am dah. susah mata ni nak lelap..Suami pula terus membantu adik lelaki ku memotong daging (shhhh...daging payau).Adik lelaki aku yang pernah citer mengajar kat Meligan tu (klik di sini) Dia dah belajar memburu ngan orang-orang di sana..ish..ish..so kalo korang nak merasa daging payau, jemputlah datang umah raya ni..

Still be continue...



Day 17 : 19.08.12

 Oleh kerana hari ini adalah Hari Raya Aidilfitri yg pertama. So of course aku memang tak jaga pemakanan. main bantai ja.dalam duk bantai-bantai tu aku takut juga kang berat aku naik. pas raya ni balik Tawau nak timbang berat udah. Uwaaa...Aku tak rasa ada orang perasan berat aku dah turun coz orang duk mengata lagi yang aku ni gemuklah, bulatlah, tembamlah, besarlah..woi korang-korang yang duk mengata aku tu tak sedar ke hati aku terluka dengan kata-kata nista korang tu. walaupun aku duk gelak-gelak je bila dikata begitu tapi dalam hati parah...Ini yang buat aku nekad nak kuruskan badan selain untuk kesihatan diri sendiri and tentunya salah satu ikhtiar aku nak dapatkan zuriatku sendiri.Tu yang kadang-kadang malas nak pi ziarah sanak saudara..tak habis-habis cakap..kesiannya ko belum lagi ada anak.yela nak buat macam mana akuni bukannya kilang..kalo boleh skangni pun aku nak ada anak..ok la melalut pula aku..
 So aku sangat pasti korang memang tau juadah-juadah kalo bertamu time raya tak payahlah aku sebutkan.suma aku bantai ja.tapi aku minum teamix tu dalam 400 ml pada waktu pagi, tengah hari dan malam. Sebelum aku mandi subuh tadi aku bantai minum air putih 1L. Then aku pastikan aku minum air putih banyak berbanding air manis. tapi yang tak tahan tu aku kencing-kencingla..nak pi kubur arwah atuk dan nenek pun kena singgah ke stesen minyak nak buang air..hehehe..Nanti aku citer perjalanan aku sepanjang Sipitang ke Tawau..

Saturday, 18 August 2012

Day 16 : 18.08.12

Sahur
Nasi + lauk pauk (kari ikan + daging masak kicap + sayur petola)
1.2 L air putih
200 ml twister oren

Nota : aku tak ambil shake time coz kat kampung skgni, teringin nak merasaa masakan mama)

Berbuka
1 pinggan mihun goreng
400 ml twister tropicana
800 ml air putih

Supper
400 ml Aloe
800 ml Teamix
2 ketul buras (makanan bugis) + daging masak kemboja
400 ml shake + pati oren
400 ml air putih

H20 - 2.4L
Teamix - 800 ml

Thursday, 16 August 2012

Day 15: 17.08.12

Sahur
400 ml Aloe
400 ml Teamix
1/2 potong sosej
2 biji kurma
400 ml shake + pati oren
1 L air putih

Berbuka
1 biji kurma
11/2 dunkin donut
1 mangkuk mihun tomyam seafood
1 cawan milo panas

Supper

2 ketul ayam goreng (yang kecil ah)
400 ml teamix + aloe (oleh kerana aku dalam ondeway balik kampung so aku bantai ja teamix and aloe dalam satu botol air mineral)
1 L air putih

Wednesday, 15 August 2012

Day 14 : 16.08.12

Sahur
400 ml Aloe
400 ml Teamix
2 biji kurma
1 potong telur dadar
400 ml shake + pati oren
1L air putih

Berbuka
1 biji kurma
1/2 tapau nasi kerabu ayam (ayam share ngan adik ipar n anak buah)
1.2L air putih
Kuih martabak ayam (di Tawau lain sikit dari tempat lain-lupa pula nak ambil gambar)

Supper
1 biji biskut raya
400 ml Aloe
800 ml Teamix
Makan sikit sup ayam kampung masak kedondong)
400 ml shake tropical fruit + buah naga
(perisa baru sampai, petang sebelum berbuka pi ambik)
1L air putih

H2o - 3.2 L
Teamix - 1.2 L

Tuesday, 14 August 2012

Day 13 : 15.08.12

Sahur
400 ml Aloe
400 ml Teamix
2 biji kurma
400 ml shake
1L air putih

Nota : Korang perasan tak aku kurangkan teamix. satu sebabnya ialah aku nak banyak minum air putih time sahur supaya aku tak rasa kembung sangat..ukur kemampuan diri sendiri juga.

Berbuka
1 biji kurma
400 ml air putih
1 gelas jus honeydew
1 mangkuk kewtiauw sup campur 
(makan luar)

Supper
400 ml Aloe
800 ml Teamix
1 biji karipap
1/2 cookies cornflakes
400 ml shake + pati oren (produk elken)
-memang sedap tau
1 L air putih

H20 - 2.5L
Teamix - 1.2L

Monday, 13 August 2012

Day 12 : 14.08.12

Sahur
400 ml Aloe
400 ml Teamix
1 batang sosej + 2 biji kurma
400 ml shake
1.2 L air putih

Nota: Aku kurangkan teamix supaya aku boleh ambil air yang banyak dan aku nak kurangkan sakit perut ku itu..tapi sama juga.aih..

Berbuka
1 pinggan mee laksa goreng + lauk sambal (terung + tauhu + ikan bilis + tempe) + 1 senduk nasi goreng
400 ml Aloe
800 ml Teamix
1 biji kurma
100 ml air manis

Supper
400 ml shake
1 mangkuk mee goreng laksa + lauk sambal
1.8 L air putih

Nota : Jangan makan supper lagi kan hari tu dah taubat (note buat diri sendiri). akibatnya aku termuntah sikit time sahur.terlalu kembung perut.

Sunday, 12 August 2012

Day 11 : 13.08.12

Sahur
Nasi putih + nenas masak lemak + terung masak kicap + ikan goreng masak sambal + sambal belacan
400 ml Aloe
400 ml Teamix
600 ml air putih

Berbuka
400 ml Aloe
800 ml Teamix
1 biji kurma
Nasi goreng+ sayur (terung+labu air+ mee)+ikan boulu rebus asam + sambal
100 ml air manis

Supper
1.6 L air putih
3 potongan kecil kuih sukun goreng
400 ml shake

Nota : Ntah napa 2-3 hari ini, duk sakit perut ja.takkan ada kesan lagi dah masuk 1 bulan lebih ambil HERBALIFE ni.

Teamix - 1.2L 
H2o - 2.2 L

Saturday, 11 August 2012

Day 10 : 12.08.12

Sahur
400 ml Aloe
800 ml Teamix
400 ml shake
1L air putih
2 biji kurma

Berbuka
400 ml Aloe
1 biji kurma
800 ml Teamix
Nasi putih + nenas masak lemak + ikan masak sambal taucu + sambal belacan + ulam raja
(aku masak suma ni.)
800 ml air putih

Supper
400 ml shake
1 senduk nasi putih + nenas masak lemak + sambal belacan
800 ml air putih

Nota : Malamnya aku rasa lapar so aku pun makan nasi lagi tapi dalam kuantiti sangat terkawal.kuang..kuang..

Teamix = 1.6 L
H2o = 2.6 L

Friday, 10 August 2012

Day 9 : 11.08.12

Sahur
1 senduk nasi putih
1/4 cawan sayur masak bening
1 sosej masak sos
400 ml teamix
800 ml air putih

Berbuka
1 pinggan nasi beriyani kari ayam
400ml air manis (air sirap & air buah)
1 biji kurma 
1 potong kecil tembikai
1L air putih
*sedikit laksa

Supper
800ml air putih

Nota: Dah 2 hari aku makan nasi beriyani ja.ni memang kegemaranku kira dh lama sgt teringin nak makan.jadi baru dapat makan. harini aku berbuka kat tempat keja tu yg makan banyak. shake langsung tak sentuh.esok sahur tak boleh makan nasi la ni..

Thursday, 9 August 2012

Day 8 : 10.08.12

Sahur
400ml Aloe
800ml Teamix
400ml F1+F3 perisa coklat
800ml air putih

Berbuka
3/4 pinggan nasi beriyani ayam
1 biji kurma
1 gelas milo ais
1/2 gelas air oren
3 gelas air putih

Nota: Aku timbang berat hari ini.Agak mengecewakan apabila aku cuma mencapai 61.5 kg je daripada 61.8 kg. hanya turun 300 gram je.kecewa bercampur baur ngan perasaan lain..tapi aku kena tekadkan hati, kuatkan semangat untuk turunkan berat badan.Doakan aku ye..:)

Wednesday, 8 August 2012

Day 7 : 09.08.12

Sahur
400 ml Aloe
800 ml Teamix
400 ml F1+F3
800 ml air putih
2 biji kurma

Berbuka
750ml air putih
1 pinggan mihun goreng
1 biji kurma

Supper
400ml Aloe
800ml Teamix
400ml F1+F3
800ml air putih

Nota: Harini kami berbuka 6 orang saja.(Ibu mertuaku, adik ipar dan 4 anak buahku). Sunyi..tu yang tak berapa melantak time berbuka..biasanya kami berbuka 11-15 orang..keluarga ramai.

Tuesday, 7 August 2012

Day 6 : 08.08.12

Sahur
1 senduk nasi putih
1/2 cawan sayur betik
1/2 cawan sayur pucuk ubi
2 ekor ikan goreng sambal
1 sudu acar tomato (hirisan tomato letak garam ja)
400 ml teamix
400 ml Aloe
1L air putih

Berbuka
1 cawan kecil SK (susu kambing)
1 biji kurma
1 pinggan penuh mee goreng
1 ekor ikan goreng kecil
1 kotak mancis cheesecake
750ml air putih
200ml air jeli

Supper
2 potong kek (coklat)
400ml Aloe
800ml teamix
400ml F1+F3
800ml air putih

Midnight
1 burger ayam (double)

Nota: Lepas ni aku tak akan makan midnight lagi..susah aku nak perabih air 800ml time sahur. siap termuntah lagi belum masuk sakit perut kerana kembung perut..taubat dah..

Day 5 : 07.08.12

Sahur
400ml Aloe
800ml teamix
400ml F1+F3
800ml air kosong
2 biji kurma

Berbuka
11/2 senduk nasi putih
1 potong ikan boulu masak asam pedas
1 cawan pucuk ubi masak lemak
1 sudu kecil sambal lada (sambal bugis)
800 ml air kosong
3 biji kuih
1 biji kurma

Supper
1 biji pisang
400 ml Aloe
800 ml teamix
400 ml F1+F3
800 ml air putih



Monday, 6 August 2012

Day 4 : 06.08.12

Sahur

1/2 nasi putih
1/4 sayur labu masak lemak
1 sudu sambal tomato
1 ekor ikan goreng
1/2 mee kari (keluaran adabi)
400ml teamix
2 biji kurma

Berbuka

1 senduk nasi putih
1 cawan sayur sawi+cendawan+tofu
1 potong kecil ikan masak asam rebus
1 sudu sambal
400 ml plain water
200 ml air manis
1/2 biji kurma
1/2 cawan longan

Supper

400 ml Aloe
800 ml Teamix
1 pinggan kecil mihun goreng+keropok
400 ml F1+F2+ice cube
800 ml plain water

Sunday, 5 August 2012

Diet Ramadhan


Ha..itulah produk yg aku beli (sila abaikan background). oleh kerna beberapa harini line internet teruk terpaksalah aku update beberapa diet puasa aku..

Day 1: 03.08.12

Sahur
1 Aloe                             - 400 ml
1 teamix                          - 800ml
1 scoop F1+ 2 scoop F3 - 400ml
Plain water                      - 800 ml
1 biji kurma

Berbuka
1 mangkuk mihun ro'jok
750ml plain water
375ml air sirap
1 biji kurma

Supper
1 Aloe                             - 400 ml
1 teamix                          - 800ml
1 scoop F1+ 2 scoop F3 - 400ml
Plain water                      - 800 ml
2 slice papaya


Day 2: 04.08.12

Sahur
1/2 pinggan nasi putih
1/2 cawan sayur timun cina
1/2 cawan sayur cendawan
1 ekor ikan goreng (saiz kecil)
400ml teamix

Berbuka
1 burger ayam special
750ml plain water
375 air sirap lemon
1 mangkuk longan
1 biji kurma

Supper

1 Aloe                             - 400 ml
1 teamix                          - 800ml
1 scoop F1+ 2 scoop F3 - 400ml
Plain water                      - 1100 ml

Nota: Tumpang makan mee bandung (keluaran adabi), sundae coklat mc'd (1 senduk kecil), ayam goreng mc'd (secubit), french fries (10 batang), 1/2 biji burger mc'd, 2 ketul nugget ayam.

Day 3 : 05.08.12


Sahur
1 Aloe                             - 400 ml
1 teamix                          - 800ml
1 scoop F1+ 2 scoop F3 - 400ml
Plain water                      - 800 ml
2 biji kurma
1 sudu teh aiskrim sundae mc'd

Berbuka
1/2 burger ayam
600 ml plain water
300ml air manis
1/2 cawan nasi putih
1 biji telur masak kicap
1/4 sayur labu masak lemak
2 ketul hirisan timun + sambal tomato
1 biji kurma
8 biji longan

Supper

1 Aloe                             - 400 ml
1 teamix                          - 800ml
1 scoop F1+ 2 scoop F3+ 250 ml air soya
Plain water                      - 1100 ml